Advies, Dataregistratie-oplossingen en Training. ----------------- Spreadsheets op maat------------------

Formules en Functies

Wat zijn Formules?

Formules vormen de basis voor rekenkundige handelingen. In formules wordt gebruik gemaakt van operatoren. De volgende operatoren zijn veel gebruikt: plus (met als keybordsymbool; +), min (-), maal (*), gedeeld door (/), exponent (^ Voorbeeld 3^2=9). Vergelijkingsoperatoren zoals; is gelijk aan(=), is groter dan(>), is kleiner dan(<), is niet gelijk aan(<>).

Een formula in een spreadsheet begint altijd met een; =. Hierna volgt bijvoorbeeld 2*5. Als je dit in typt dan zie je 10 in de cel verschijnen.
Volgorde van operatoren is ook van belang. Hierbij hebben we een extra setje namelijk haakjes; ( ). Haakjes gaan 1st, Machtsverheffen en logaritmen gaan op de 2e plaats, Vermenigvuldigen en Delen gaan daarna dan Wortel trekken en Optellen en Aftrekken komen op de laatset plaats.

Om dit te onthouden kun je de zin Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord gebruiken of je kunt als je twijfelt haakjes ( ) zetten.
Voorbeeld; =5+3*2 welk antwoord is correct? 16 of 11? Vermenigvuldigen gaat voor optellen dus het juiste antwoord is 11! Wil je het antwoord 16 dan moet je de formule als volgt aanpassen (5+3)*2! Door de haakjes te gebruiken wordt de optelling 1st gedaan.

Wat zijn Functies?

Een functie wordt altijd gebruikt om een ingewikkelde of lange formule te vervangen.
De functie =som(argumenten) in de spreadsheet Excel staat voor een formule namelijk het optellen van verschillende celinhouden. Staat er 3 in cel b2 en 3 in cel b3 en 5 in cel b4 dan zou dit opgeteld kunnen worden door b2, b3 en b4 in de volgende formule te zetten:=b2+b3+b4 het antwoord zou dan 11 zijn. Het gebruik van de functie =som(b2:b4) telt de inhouden van cel b2 tot en met cel b4 ook op, met hetzelfde resultaat 11. Als je een lange lijst aan getallen wilt optellen dan is de somfunctie een stuk handiger, want je hoeft een stuk minder te typen.

Voorbeelden van een aantal functies
Som, Gemiddeld, Maximum en Minimum
If, Lookup, What If, Datum en Tijd functies:
Financiële: Depreciatie, Annuïteiten,Rente (Vraag ons voor de volledige lijst)
Algebraïsche: Logaritmische, Arrays (Vraag ons naar de volledige lijst)

Voorbeelden van hoe een functie er in een spreadsheet uit ziet; =Min(), =Max(), =If() Argumenten bijvoorbeeld: b2:b4 gaan tussen haakjes.

Leer Methodieken

Er bestaat een grote hoeveelheid leerstijlen gebaseerd op een verscheidenheid in menselijke geaardheden. Voortvarend of terughoudend zijn, gevoel volgen of bewijzen willen zien, onderzoekend of oplossend bezig zijn, de grote lijnen volgen of op details gericht zijn, impulsief of afwachtend zijn.

Wij hebben het hier over stijlen die het onthouden en begrijpen van (leer)stof kunnen beïnvloeden.
In de opzet van onze trainingen en in ons cursus materiaal hebben wij rekening gehouden met het feit dat mensen vaak hoofdzakelijk één van deze leerstijlen gebruiken. Zij zijn voornamelijk òf visueel òf auditief, kinesthetisch of op innerdialoog ingesteld, natuurlijk gebruiken alle mensen alle systemen inclusief diegenen, die op smaak en reuk gebaseerd zijn. Er zijn ook mensen die alle vier de hoofdsystemen(even)veel gebruiken.

Om tegemoet te komen aan deze leerstijlen hebben wij onze cursussen aangeboden met een visuele component (de toetsaanslagvoorbeelden en de video) een auditieve component (de stem van de trainer) de voorbeelden van de te verrichten handelingen (toetsaanslagen). Het is de bedoeling dat deze toetsaanslagvoorbeelden nagedaan worden (vooral belangrijk voor de kinesthetische cursist). Daarnaast krijgt u de uitgeschreven tekst die tevens speciaal bedoeld is voor diegenen die wat wij innerlijke dialoog of denkers noemen. Deze mensen moeten vaak iets lezen en erover nadenken om het beter te kunnen begrijpen en onthouden. Teven bieden wij opdrachten aan om uw kennis te testen.

U kunt er uw voordeel mee doen om van uzelf of een ander te weten welke leerstijl u of die ander hanteert. Hierdoor kunt u sneller uzelf iets eigen maken of een extra stijl aanleren.

Hier nog wat informatie die u helpt om te bepalen welk type u bent of iemand anders is.

Woorden voor visuele mensen zijn: Ik zie het, ik kan het me voorstellen, inzichtelijk, dat voltooid het plaatje.
Visuele mensen gebruiken vaak visuele woorden en vinden het belangrijk om er goed uit te zien, ze zorgen er vaak voor dat hun omgeving er ook goed uit ziet. Visuele mensen kunnen zich in gedachten iets voorstellen en zijn er goed in zich te herinneren hoe iets er uit ziet. Visuele mensen houden ervan om visuele tekens te ontvangen als blijk van appreciatie. Als zij zich niet lekker voelen willen zij niet geknuffeld worden, maar stellen er wel prijs op als u hen helpt om het probleem inzichtelijk te maken.
Visuele mensen kunnen zichzelf “belonen” door iets leuks te gaan kopen of door zichzelf te vertellen dat zij er goed uitzien of dat een kledingstuk goed staat.

Woorden voor Auditieve mensen zijn: Ik hoor je, dat klinkt goed, ik luister, dat zegt me niets, vertel het maar. De auditieve persoon onthoudt goed wat er gezegd is en vaak hoe het gezegd is. Deze persoon houdt vaak van ritme, muziek en dans en is vaak muzikaal. Auditieve mensen kunnen hun stemming beïnvloeden door naar goede muziek te luisteren en om eens goed uit te huilen kan “huilmuziek” helpen. Een bemoedigend woord en woorden van appreciatie zijn bij deze mensen zeer welkom.
English Information
ST Bedrijfs informatie

Woorden voor kinesthetische mensen zijn: Ik begrijp het, ik voel wat je bedoelt, iets vast houden, iets overwegen. Kinesthetische ingestelde mensen gebruiken vaak kinesthetische woorden en moeten iets doen voordat ze het goed kunnen onthouden. Zij moeten dingen met handen en voeten uit proberen. Zij zijn de eersten die danspassen kunnen nadoen en onthouden. De kinesthetische persoon wil aangeraakt worden en geniet van knuffels. Als deze persoon overstuur is kun je hem het beste vasthouden.

Woorden voor gebruikers van Innerlijke Dialoog: Ik zal er aan denken, ik zal het in gedachten houden.
Innerlijke Dialoog mensen moeten over dingen na kunnen denken. Het zijn de denkers en ook de mensen die “tegen zichzelf praten”. Zij hebben het liefst informatie op papier of een boek om de informatie te kunnen overwegen.
Je kunt deze persoon een plezier doen door een boek te geven over het onderwerp waarin zij geïnteresseerd zijn.

Grafieken en Diagrammen

Informatie

Grafieken en diagrammen zijn een handig hulpmiddel om bepaalde informatie te visualiseren. Dit kan van belang zijn voor uw eigen administratie, uw medewerkers, uw klanten of uw cursisten.
Wij kunnen u helpen om op gepaste wijze grafieken te creëren die uw informatie beter illustreren en inzichtelijk maken. Indien u uw gegevens online via grafieken en diagrammen wilt publiceren, kunnen wij u ook hiermee van dienst zijn.
Er is een verscheidenheid aan Grafieken onder andere staafdiagrammen
Regels bij het maken van een grafische voorstelling.
De inhoud moet in één oogopslag, onafhankelijk van een begeleidende tekst zo duidelijk mogelijk zijn.

Titel en Legenda

Geef de grafiek een duidelijke en begrijpelijke titel.
Gebruik een legenda om de verschillende gegevens duidelijk aan te geven.

Assen

Geef de assen een beschrijving met duidelijke eenheden en een overzichtelijke schaalverdeling. Weglating van een nulpunt op de X- of Y-as moet altijd duidelijk worden aangegeven en een logische reden hebben.
De assen van de grafiek moeten goed worden gekozen om de gegevens zo duidelijk mogelijk weer te geven. Let op dat bij 'automatische schaling' de minimum- en maximumwaarden van de grafiek goed zijn gekozen, pas deze indien nodig 'handmatig' aan.

Soorten Grafieken

Staafdiagram:
Horizontale of verticale staven geven de waarden van één of meer variabelen aan. Wanneer meer variabelen in dezelfde grafiek staan, worden deze door balkjes van verschillende kleur of arcering weergegeven. Wanneer de staven frequenties van voorkomen weergeven, spreekt men van een histogram.

Lijn grafiek of diagram:
De horizontale (X-as) geeft namen weer (is nominaal of ordinaal); de verticale as geeft reële waarden (kardinale variabelen) weer. De gegevens kunnen zowel als punten (spreidingsdiagram) als in de vorm van een lijn worden weergegeven (of als een combinatie). 3D grafieken zijn voorstellingen in een assenstelsel met X-, Y- en Z-as.

Area- en Radardiagrammen:
Zet de waarden in meerdere kolommen of rijen. Informatie kan tweedimensionaal of driedimensionaal worden weergegeven.

Cirkeldiagram/ Taartdiagram / Piechart of Piegrafiek;
De waarden van een variabele tellen samen op tot 100%; de grootte van de 'taartpunt' geeft het aandeel in het totaal aan. Er is slechts één rij of kolom aan data.

XY-grafieken en Bubbelgrafiek:
Zet de X-Waarden in de eerste Kolum en de Y-waarden in de volgende kolommen. De onafhankelijke variabele staat op de horizontale of X-as, de afhankelijke variabele(n) staat (staan) op de verticale of Y-as.
.